Pre život v korábe sú dôležité malé radosti (druhý list)

Ahoj kamaráti,

tak ako ste oslávili veľkonočné sviatky?

Ja viem, ja viem, boli iné – také korábové. Ale verím, že ste aspoň vybehli do prírody – samozrejme, v svojom okolí. U nás celé sviatky svietilo slniečko a tak sme ich strávili „na palube“.

Pod našou palubou si môžete predstaviť dvor a záhradu, ktorá je teraz hlavným projektom našej korábovej domácnosti. Záhrada a slniečko sú naše malé radosti a veľmi nás teší, že nám minulý týždeň rozkvitol poniklec a to znamená – že prichádza…..JAR! Huráááá!

Pre život v korábe sú malé radosti veľmi, veľmi dôležité. Myslím si, že takéto malé radosti pomáhali aj Noachovi a jeho rodine – počas tej „nekonečnej“ plavby v obrovskom korábe uprostred hlbokých vôd jedného nemenovaného oceánu.

V korábe bolo okrem Noacha ešte sedem ľudí – ale to už predsa viete. Ja som sa tiež z vašich mailov, listov a obrázkov dozvedela, že ani vy nie ste v korábe sami – vďaka Bohu! Máme v koráboch maminky, ockov, súrodencov, rybky v akváriu (ozaj, viete, prečo v Noachovom korábe nebolo akvárium?), morčatá, kozičky, vtáčiky atď….

A pri takom množstve ľudí a zvierat sa predsa musí naskytnúť príležitosť k nejakej oslave, radosti, smiechu a zábave. 😊

Tak ja si napr. myslím, že Noach a jeho manželka mali počas svojej plavby – výročie svadby. Mali už troch dospelých synov, ktorí boli ženatí – takže nejaký ten rôčik už spolu prežili a oslávili. Ale oslavovať výročie svadby v korábe? Tak to bolo určite po prvýkrát.

Možno, keď ešte Noach s manželkou nevedeli, čo ich čaká, svoje výročie svadby oslavovali spolu so svojimi susedmi a blízkymi priateľmi. Možno Noachova manželka upiekla koláč z čerstvého ovocia a Noach jej na lúke za domom nazbieral kyticu poľných kvetov. Možno…

Lenže – v korábe nič zo spomínaných vecí nebolo možné – ani posedenie s priateľmi, ani ovocný koláč, ani kvety. Samozrejme, v korábe mali veľa rôzneho jedla, pre seba, aj zvieratká, ale čerstvé ovocie, ktoré rýchlo podlieha skaze, k nim určite nepatrilo (Gen 6:21).

Avšak….je dosť pravdepodobné, že Noach a jeho manželka si v korábe na svoje výročie svadby spomenuli a dokonca ho aj oslávili. Ako? Žiaľ, to sa už asi nikdy nedozvieme, zostalo to ich malým rodinným tajomstvom.

Ja vám však teraz môžem prezradiť, ako sme my prežívali našu korábovú Veľkú Noc. Za normálnych okolností, keby náš svet nebol zaplavený vírusom, by sme na Veľkú Noc išli do kostola. Teraz, sme si „kostol“ urobili doma. Niekto čítal z Biblie (alebo z Pašií), niekto sa modlil a všetci sme spievali. Na Veľkonočnú nedeľu sme si pozreli Služby Božie v televízore. Keď je človek zavretý v korábe, je naozaj vďačný za rôzne spôsoby, akými sa mu môže Pán Boh prihovárať – cez televízor, rádio, internet, video-odkazy, hlasové schránky, sms-ky…

Na Veľký piatok sme mali zemiakové placky. Na Veľkonočnú nedeľu pečené jahňa. Na Veľkonočný pondelok naši chlapci vyšibali babičku. A keďže sme počas nákupu, ktorý teraz robíme raz týždenne, zabudli kúpiť čokoládové vajíčka, aspoň sme rýchlo dojedli všetky koláče a veľkonočné dobroty (mojou obľúbenou veľkonočnou sladkosťou je tvarohový koláč s hrozienkami). Aaaaa – mali sme aj krásny zážitok. Počas prechádzky lesom sme videli srnku. Teda, zaňuchal ju náš Olaf. Je to náš expert na divú zver. A viete čo? Niekedy sa so srnkami hrá na naháňačku. Ale, aj keď sa poriadne snaží a beží ako vietor, srnky mu zakaždým na rozlúčku iba zakývajú bielym chvostíkom (som zvedavá, čo by na takúto naháňačku povedal jeleň Mišo, o ktorom mi písala Maťka).

A vy? Ako prežívate sviatky či iné veľké udalosti v svojich koráboch? Oslavoval už niekto z vás v korábe svoje meniny alebo narodeniny? Alebo vaši rodičia? Podarilo sa vám prekvapiť ich (napr. na Veľkonočný pondelok)? Čo vám v tieto dni spôsobuje tie malé radosti, ktoré sú pre náš život také dôležité?

Budem sa tešiť na vaše listy – a všetkým, ktorí v týchto dňoch niečo oslavujú, prajem LEN TO NAJLEPŠIE! A možno vám zachutí aj maškrta, ktorú si pre vás pripravila vaša pani učiteľka Mia.

A nezabudnite – našu náladu môže pozdvihnúť aj krásna pieseň či modlitba. Popozerajte si náš korábový web – možno vás v ňom budú inšpirovať piesne s pánom učiteľom Tomášommodlitby od pani farárky Janky.

S láskou,


vaša pani farárka Natálka

>>> Kliknite sem a nahrajte vaše listy <<<

(presunutím vášho súboru do novootvoreného okna ho nahráte)



2 komentáre k “Pre život v korábe sú dôležité malé radosti (druhý list)”

  1. Dobry den pani ucitelka!
    Mi sme mali tiez zaujimavu Velku Noc.
    Velmi sa na Vas tesim. Ked sa zrusi karantena dufam ze sa co najskôr stretneme.
    Pozrela som si MAŠKRTU.

    Pani ucitelka tam dala super hudbu. Ma tam aj super crafty 🙂

    Vcera som bola na bicykli a boli sme sa pozriet na nase ihrisko.Uz tam je hotova
    plocha pre chlapcov na hranie futbalu:-) a idu zacat stavat nieco nove.

    Ja zajtra zazijem moju oslavu v korabe

    🙂

    Odpovedať
  2. Milá Tamarka,

    aj ja sa už na teba veľmi teším! Som rada, ze sa ti nas korabovy web paci:)
    A budem sa tešiť, keď mi nabudúce napíšeš niečo o svojej oslave! Budeš mať narodeniny? Tak ti z celého srdca prajem všetko najlepšie, veľa zdravia, Boží pokoj a skutočných priateľov, ktorí ťa dokážu vždy podržať a pochopiť. Pozdravujem aj celú tvoju rodinku, aj starkých v Rajci:)

    pani farárka Natálka

    Odpovedať

Vložiť komentár