Naše korábové „novinky“ (šiesty list)

Ahoj kamaráti,

tak ako sa majú vaše maminky? Podarilo sa niekomu z vás povedať im, aké sú pre nás výnimočné? Verím, že áno. Je dobré, keď sa našim maminkám dostane trochu extra pozornosti, keď sa už o nás celý život tak krásne starajú.

Ozaj, deti, objavili sa už aj vo vašich koráboch nejaké novinky? Samozrejme, nemyslím tým klasické papierové noviny alebo letáky, ktoré nám do schránky dávajú tety poštárky. Myslím „novinky“ – ako niečo, čo ste predtým v koráboch nemali a zrazu tam je. Alebo „novinky“ – ako niečo nové, čo ste sa počas tejto korona plavby naučili (a predtým ste netušili, že to dokážete). Skrátka – novinky.

Ako napr. Noach. V korábe sa plavil už niekoľko mesiacov a „rutina“ mu pomáhala zvládať každodennú prácu bez väčších problémov. A tak, jedného dňa, ako sa pozeral na spiace holubice, si zobral kúsok góferového dreva a začal vyrezávať. Noach bol celkom zručný tesár, z góferového dreva predsa postavil celý trojposchodový koráb (Gn 6: 14-16). A keď už v korábe všetko fungovalo, zvyšky dreva mohol využiť na vyrezávanie. Najprv sa pokúsil vyrezať niečo jednoduchšie – spiaceho holúbka. Potom skúsil aj niečo ťažšie, ako napr. hrocha, žirafu či krokodíla. Predlôh na vyrezávanie mal neúrekom. Každý večer si sadol do iného kúta korábu a zdokonaľoval svoje vyrezávanie. Až jedného dňa, jeho synovia objavili v korábe celú zbierku drevených zvierat. S touto novinkou hneď bežali do korábovej kuchyne, kde ich mama a manželky varili obed. Pozrite sa, povedali, aké veci dokáže náš otec. A všetci žasli, pretože tie vyrezávané zvieratká vyzerali úplne ako živé.

Aj v našom korábe sa to v týchto dňoch hemží „novinkami.“ Tak napr. nám v záhrade pribudli ríbezľové kríky. A keďže sme celkom veľká rodina, tak sme si ich pre istotu zasadili pätnásť. Niečo zjeme sami, niečo rozdáme, niečo dáme do mrazničky a niečo nám pooberajú naši kamaráti – vtáčiky. A bude po ríbezliach. A keďže my sme takí milovníci ovocia, máme aj ďalšiu novinku. Začali sme stavať čučoriedkovisko (ale o to sa už s vtáčikmi deliť nebudeme).

Videli ste už, deti, naozajstné čučoriedkovisko (niečo ako domček pre čučoriedky)? Nooo, zatiaľ máme iba základy, ale do jesene k nim snáď pribudne aj konštrukcia. Konštrukciu potom prikryjeme sieťou, aby nám sladké čučoriedky nepozobali drozdy. A tých máme v našom korábovom okolí celkom dosť. Čučoriedky ľúbia aj iné vtáčiky, a preto si ich v čase kvitnutia a dozrievania musíme chrániť. Naše čučoriedkovisko nazývame aj naším korona projektom. 😊 Pred koronou sme mali v záhrade iba zopár záhonov a dnes nám tam rastie – domček pre čučoriedky. To je pre nás aj celkom veľká novinka – čo poviete, kamaráti?

Máte aj vy, v svojich koráboch, nejaké „novinky“? Niekomu možno vypadol prvý zub, niekto možno dostal svoj prvý bicykel a vďaka voľnému času sa už na ňom aj naučil bicyklovať. Niekomu možno pribudol nový braček alebo sestrička. Niekto sa možno rozhodol, že sa v tento špeciálny čas naučí nový jazyk alebo nové kúzelnícke či kuchárske triky. Budem sa veľmi tešiť – z každého listu a každej novinky, o ktorú sa s nami budete chcieť podeliť.

Náš korábový web už na vás čaká! Zostaňte zdraví, kamaráti! A nezabudnite, nové situácie (ako je aj tá naša korábová) prinášajú množstvo nových možností. Radujme sa z našich nápadov, z našich noviniek. Boh je dobrý a On naše snaženie sa určite požehná.


Vaša pani farárka Natálka

>> Kliknite sem a nahrajte vaše listy <<<

(presunutím vášho listu do novootvoreného okna nahráte váš súbor)



 

Vložiť komentár