Najväčší koráboví hrdinovia (piaty list)

Ahoj kamaráti,

tak ako sa vám darí vo vašich každodenných rutinách? Myslím si, že aj vaši rodičia sa s nimi museli skamarátiť, aby vám pomohli zvládnuť toto náročné obdobie. 😊

Ozaj, a zaujímate sa niekedy o rutiny svojich maminiek a ockov? Napr. viete, kedy ráno vstávajú? Čo je prvá vec, ktorú cez deň urobia? Kedy majú čas na oddych? Kedy varia obed? Kto im dáva „domáce úlohy“ a ako si s nimi vedia poradiť?

Ach áno – zabudla som, že keď ste rodičmi, tak už domáce úlohy nemáte. Ale zato máte množstvo domácich prác. Vedeli by ste vymenovať akých?

V tejto dobe sa veľa rozpráva o hrdinoch dnešných dní. Sú to ľudia, ktorí musia každý deň opustiť svoj koráb, aby niekomu pomohli – napr. len tým, že sa budú snažiť, aby sme my všetci zostali zdraví (lekári, lekárnici, policajti, vojaci, politici, reportéri atď…), mali dostatok jedla (pekári, mäsiari, predavači atď…) a dobrej nálady (ľudia v hudobnom, rozhlasovom a televíznom priemysle). A určite si aj vy spomeniete na niekoho, kto vo vašom okolí každé ráno odchádza do práce, aby naša krajina mohla aj naďalej ako tak fungovať.

Aaaa…. my si dnes povieme niečo o najväčších KORÁBOVÝCH hrdinoch. Sú to ľudia, ktorých nenápadnú prácu si mnohokrát ani neuvedomujeme. Mnohí z nich dnes zostávajú doma s nami, aby nás ochránili a postarali sa o naše každodenné pohodlie. Sú to naše mamy, ktoré mali v týchto dňoch aj svoj sviatok – Deň Matiek. A samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na našich ockov (aj keď dnes sa trochu viac zameriame na ich krajšie „polovičky“😊).

Keď si čítam príbeh o Noachovi, zisťujem, že ja vlastne ani neviem, ako sa volala jeho manželka. V celom príbehu o potope sa spomína len ako Noachova žena. Bola mamou troch synov: Šéma, Cháma a Jáfeta. Vďaka nej mala Noachova rodina budúcnosť – veď vychovala synov, ktorí sa neskôr sami stali otcami a zakladateľmi mnohých národov (Gn 10:32).

Ktovie, či si niekedy uvedomovala, aká je pre Noacha a svojich synov dôležitá. Mamy si totižto svoju každodennú prácu plnia bez akéhokoľvek nároku na odmenu. Nepotrpia si na veľké oslavy a niekedy im vyslovene stačí, keď sa ich dieťa nahlas rozosmeje. Keď ho vidia tešiť sa zo života, keď sa pri nich len tak zastaví a znenazdajky ich objíme. Alebo, keď urobí niečo pekné. Niečo, na čo môže byť každá mama právom hrdá.

Náš svet je dnes plný korábových hrdinov – našich statočných maminiek. A každá jedna z nich si zaslúži, aby sme sa jej, práve v tejto chvíli, poďakovali.

Moja maminka bola celý život pani učiteľkou. Učila na gymnáziu slovenský a anglický jazyk. Keby dnes žila, tak by 7. mája oslávila svoje 68 narodeniny. Oh, je toľko vecí, ktoré, keby som mohla, tak jej hneď „vyklopím“. Napr. aj to, ako by som si dnes priala, aby som sa o ňu mohla báť (ako o všetkých našich starkých, ktorí patria do rizikovej skupiny). A tiež, že má skvelé vnúčatá. Viem si živo predstaviť, aká by bola nadšená, keby som jej po ukončení karantény a návrate do školy ukázala naše nové multifunkčné ihrisko. A zoznámila ju s vami – deťmi, ktoré dnes učím ja. Moja mama milovala život, svoju prácu učiteľky a vždy nám s bratom pripomínala, že súrodenci si musia pomáhať. 😊😊😊

Milí kamaráti, bola by som veľmi rada, keby ste mi aj vy o svojich maminkách niečo milé napísali. Povedali mi, ako sa volajú, čo majú radi, čo ich dokáže rozosmiať. Môžete mi ich opísať alebo nakresliť. Dokonca, ak budete chcieť, môžete mi aj prezradiť, čím ste ich na Deň Matiek dokázali prekvapiť.

A nezabudnite, nie všetky detičky majú také šťastie ako vy. A nie všetky detičky majú také korábové možnosti a príležitosti. A preto – ako hovorievala moja maminka – si vždy musíme pomáhať. Nielen v našich koráboch a nielen ako súrodenci. Musíme si pomáhať VŠETCI.

Teraz si ešte popozerajte náš korábový web (je plný prekvapení) a hlavne – povedzte svojim úžasným mamám, ako veľmi ich ľúbite.


Vaša pani farárka Natálka

 

>>> Kliknite sem a nahrajte vaše listy <<<

(presunutím vášho súboru do novootvoreného okna ho nahráte)



 

Vložiť komentár