Aj v korábe je dôležitá pravidelná rutina (štvrtý list)

Ahoj kamaráti,

tak, dnes sa vám chcem v prvom rade poďakovať za to, že ste nášmu korábovému webu vdýchli farebnosť a život. 😊 Ďakujem za všetky vaše listy, kresby, erby a úžasné modlitby.

Ak si spomínate, v poslednom liste som sa vám zdôverila, že sa u mňa na chvíľu zastavila netrpezlivosť. Našťastie, nezostala dlho. Už sa opäť teším z môjho korábu, z jeho možností, z rodiny, ktorá sa v ňom plaví spolu so mnou. A opäť verím, že Pán Boh má s nami všetkými jeden úžasný plán. Len musíme ešte trooooošku vydržať. A tešiť sa z každého jedného dňa, ktorý nám On dáva.

A tak som celý minulý týždeň rozmýšľala, čo by nám tú našu plavbu v korábe mohlo uľahčiť – aby sme neprepadli netrpezlivosti a iným neduhom (ako napr. strachu, sebaľútosti či nedôvere).

Máte aj vy doma niečo také, ako je pravidelná rutina? Poznáte ju? Ona sa vlastne volá Rutina Pravidelná a je to veľký súper Korony Vírusovej. Korona sa jej bojí ako čerta, pretože vie, že táto Rutina je pre mnohých rodičov Superhrdina (rovnako ako pre deti napr. Superman). A keď sa rodičom podarí, aby sa s ňou skamarátili aj ich deti, tak v takých koráboch akoby Korona úplne stratila svoj negatívny vplyv.

A dokonca si myslím, že takúto pravidelnú rutinu poznal aj Noach a jeho rodina. A bola to práve ona, ktorá mu dopomohla k tomu, aby prestal počítať dni tej strašnej potopy. Namiesto strachu a netrpezlivosti, v Noachovom korábe zavládol poriadok a pokoj.

Noachova každodenná rutina sa začínala rannou modlitbou. Možno práve preto, že bol Noach už „celkom“ starý (Gn 7:6 – mal 600 rokov) a veľa toho zažil, nikdy sa nezabudol Bohu poďakovať za každé nové ráno. A s týmto vedomím, že on vie o Bohu a Boh o ňom, si začal plniť svoje každodenné povinnosti.

Najprv nakŕmil všetky zvieratká. Keby ste sa opýtali svojich dedkov, babičiek alebo starkých, ktorí žijú na dedine a chovajú zvieratá – tak musia byť nakŕmené vždy skoro ráno, ešte predtým, ako sa oni sami najedia. Majú svoj režim. Keď sa na ne zabudne, zrazu počujete zvuky ako bučanie, mečanie, bľačanie, zavíjanie, štekanie, mňaučanie, pišťanie, škrabanie atď. Keď majú zvieratká hlad, dokážu byť veľmi nepríjemné.

A Noachova archa bola hotová plávajúca zoologická záhrada. Mala tri poschodia (Gn 6:16) a nachádzali sa v nej všetky dovtedy žijúce zvieratká, plazy a vtáky na zemi. Viete si predstaviť, koľko mal s nimi Noach každý deň práce? Keby nemal svoju rodinu, ktorá mu ochotne pomáhala, k stolu by si sadol až k večeru. Ale to by už bolo treba zvieratká opäť kontrolovať a druhýkrát nakŕmiť.

Noach sa vo svojom korábe naozaj nenudil. Vďaka pravidelnej rutine aj niekedy zabudol, že sa nachádza uprostred ničiacich vôd nebezpečného oceánu. V korábe mal predsa plné ruky práce, ale aj čas na vieru, oddych a svoju rodinu.

Naša rodinná korábová rutina sa „nerodila“ ľahko (keďže spočiatku sme si tak trochu mysleli, že karanténa je iba iný názov pre výnimočné prázdniny). Časom sme sa jej však všetci dokázali prispôsobiť. Aj keď je táto karanténna rutina niekedy vyslovene orientačná, aspoň vieme, čo sa od nás každý deň očakáva. Takže, tu to je – náš režim bežného dňa počas karantény:

8:00 – raňajky
8:30 – ranné stíšenie
9:00 – riady (podľa rozpisu)
9:00 – 13:00 domáce úlohy, projekty, plnenie si prac. povinností…
13:00 – obed
13:30 – riady (podľa rozpisu)
13:30 – 14:30 relaxačná hodinka (hranie sa s legom, surfovanie na mobile, spanie…)
14:30 – 18:00 pobyt vonku (v prípade dobrého počasia), záhrada, prechádzka s Olafom
14:30 – 18:00 pobyt vnútri (hod. čítania, hod. hudby, hod. strečingu, hranie stolových hier)
18:00 – večera
18:30 –  riady (podľa rozpisu), ½ hod. čítania (ak sme poobede boli vonku)
19:00 –   ½ hod. hudby a ½ hod. strečingu (ak sme poobede boli vonku)
20:00 –  večerná hygiena
20:30 – 22:30 – movie night, večierka

Aj vy, deti, máte svoje pravidelné rutiny? Ako vyzerá váš bežný deň v korábe? Musíte si aj vy plniť svoje povinnosti či pomáhať rodičom s umývaním riadov a pod.? Už teraz sa veľmi teším na všetky listy, rutiny, rady a nápady, ako sa dá – tento čas  – v našich koráboch čo najlepšie využiť.

Jesus loves you – Ježiš vás miluje (poznáte túto pieseň)? Na našom webe si ju teraz spolu s Tomášom a Barborkou môžete zaspievať. A aby ste na to nezabudli, môžete si s pani učiteľkou Miou vytvoriť váš vlastný pripomienkovač.

 


Vaša pani farárka Natálka

 

>>> Kliknite sem a nahrajte vaše listy <<<

(presunutím vášho súboru do novootvoreného okna ho nahráte)



 

2 komentáre k “Aj v korábe je dôležitá pravidelná rutina (štvrtý list)”

  1. Milá pani učiteľka/farárka Natálka !

    Aj my máme rutinu, lenže nejde to vždy presne podľa plánu.☺
    Takto to vyzerá u nás:

    8:00 približne vstávam
    8:15 raňajkujem
    8:30 začínam sa učiť
    12/13:00 končím so školou
    12:20 obedujem
    13:00 hrám sa
    15:00 začína mi klavír, ale iba vo štvrtok
    atď.

    Popri rutine máme čas na iné veci napr. vymiesila som cesto na vianočku a sestra ju zaplietla
    a keď sme ju upiekli, dali sme si ju na raňajky s mliekom a bolo to mňam☺.
    Asi o týždeň bolo veľmi teplo, tak sme zavolali maminkinej kamarátke,
    ktorá doma vyrába nanuky, aby nám povedala recept. Potom sme si ich doma vyrobili a boli tiež mňam☺.

    Poobede sa niekedy stretneme s kamarátkami. Naša kamoška je naša nová susedka – Julka.
    Keď máme čas, zavoláme ich k nám alebo my ideme k nim☺

    Najviac sa teším teraz z toho, že rutina sa končí a zajtra ideme do ŠKOLYYYYYYYY – JUPÍÍÍÍ

    Veľmi sa na Vás teším ♥

    Tamarka Lisá

    31.5.2020

    P.S. Na vyššie uvednú linku sa to nedá nahrať – nemáme oprávnenie na nahrávanie súborov.

    Odpovedať
  2. Tamarka,

    ty si ale riadna šikulka! Vianočka, domáce nanuky, klavír, nová kamarátka Julka – samé dobré veci! Aj ja sa už na teba veľmi teším! Aj na všetkých tvojich spolužiakov:) Verím, že sa nám v júni podarí osobne sa stretnúť a poriadne sa porozprávať. Mám vás všetkých veľmi rada!

    Pani farárka Natálka

    Odpovedať

Vložiť komentár